6 isprobanih i testiranih saveta za uklanjanje fleka

1 . Deterdžent

Najjednostavniji način da uklonite fleke jeste da koristite jak deterdžent. Stavite ga direktno na fleku ili ga sipajte u fioku mašine za pranje veša, zajedno sa praškom za pranje veša. Pojedine mašine imaju opciju da se aktivira dodatna cirkulacija vode sa deterdžentom, kao što je na primer Aqua Stream opcija kod uređaja Hansa. Ova opcija povećava mogućnost da se fleka ukloni.

2. Hladna voda

Korisna je kod uklanjanja fleka od jaja, sladoleda i jogurta. Stavite odevni predmet u lavor s hladnom vodom i sačekajte 30 minuta. Kada tretirate fleke od mlečnih proizvoda, nikada nemojte koristiti toplu vodu, jer ona može dovesti do zgrušavanja proteina što će dovesti do toga da ih je još teže ukloniti.

3. Vrela voda

Čaj i kafa sadrže tanin - jako, prirodno sredstvo za potamnjivanje koje se teško skida sa odeće. Ovde se može koristiti vrela voda. Stavite isflekani odevni predmet u lavor sa vrelom vodom na neko vreme. Izbegavajte korišćenje sapuna kod ovih fleka, jer će to samo pogoršati stvari. 

4. Voda + sredstvo za pranje sudova

Ovo je najbolja kombinacija za uklanjanje mešovitih fleka, uključujući one koje su napravljene od slatkiša, soseva ili kozmetičkih proizvoda. Nasapunjajte fleku sredstvom za pranje sudova i isperite u hladnoj vodi. Takođe možete potopiti odevni predmet u hladnoj vodi u kojoj je rastvoreno malo sredstva za pranje sudova. 

5. Limunska kiselina

Odlična je pri uklanjajnu suvih fleka od voća. Pomešajte 3-4 kašike limunske kiseline s malom količinom vode i potopite uflekani odevni predmet u ovaj rastvor. Sveže fleke od voća se mogu odmah ukloniti u vrućoj vodi. 

6. Talk i benzin

Oni su prave ubice fleka. Sve što treba da uradite jeste da poprskate talk puder na fleku, ostavite 20 minuta i iščetkate. Takođe, možete utrljati malo benzina, nakon čega samo stavite odevni predmet u mašinu i pustite omiljeni program. Pojedine Hansa mašine za pranje veša imaju programe koje korisnik može da prilagođava svojim potrebama a koji su zasnovani na odabranim podešavanjim.